Nieuws

Stichting Naobers VerglAazen opgericht

Kleine dorpen en buurtschappen in Zuidwest Aa en Hunze bundelen krachten voor glasvezel

Vertegenwoordigers van dorpsverenigingen* in de Zuidwesthoek van de gemeente Aa en Hunze hebben op 28 maart hun handtekening gezet onder de oprichtingsakte van de Stichting ‘Naobers VerglAazen’. De stichting ‘Naobers VerglAazen’ wil voor 2020 een volledig dekkend glasvezelnetwerk hebben liggen naar alle woningen en bedrijven in Zuidwest Aa en Hunze.

Het huidige netwerk (KPN en Ziggo, te weten coax- en koperdraad telefoonnetwerken), waar de regio op is aangewezen, is te traag. De capaciteit is niet geschikt voor alle huidige en toekomstige digitale toepassingen. De Stichting ‘Naobers VerglAazen’ wil een snelle glasvezelverbinding voor ondernemers en bewoners, met voldoende capaciteit voor snel internet, telefonie, digitale televisie en verdere digitale toepassingen, zoals e-healthsystemen en domotica. Glasvezel is volgens de stichting essentieel voor de economie en leefbaarheid van regio.

Haalbaarheidsonderzoek
Begin 2017 heeft de stichting van de provincie Drenthe een subsidie van 30.000 euro ontvangen voor het faciliteren, promoten en uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek voor de aanleg van glasvezel in de regio Zuidwest Aa en Hunze. Het onderzoek bestaat uit een analyse van het aansluitgebied en de financieringsmogelijkheden (businesscase). Daarnaast onderzoekt de stichting of er onder de bewoners en bedrijven voldoende interesse voor een glasvezelaansluiting is (haalbaarheidsonderzoek).

* In de stichting Naobers VerglAazen zijn de volgende dorpen en buurtschappen vertegenwoordigd:
Schoonloo, Grolloo, Amen, Ekehaar, Eleveld, Geelbroek, Eldersloo, Nijlande, Deurze, Marwijksoord, Nooitgedacht, Vredenheim en Papenvoort.